top of page

תבחרו להאמין בעצמכם

  • תמונת הסופר/ת: Lianne Goller
    Lianne Goller
  • 17 באוג׳ 2021
  • זמן קריאה 6 דקות

עודכן: 16 ביולי 2023

"אם אתה מאמין שאתה יכול, ואם אתה מאמין שאתה לא יכול - בשני המקרים אתה צודק." - הנרי פורד


האם אתם מאמינים שאתם יכולים להצליח בכל דבר? האם יש תחומים מסוימים שבהם אתם חשים יותר בטוחים מאשר בתחומים אחרים? האם אתם חושבים במושגים כגון " כשאני מחליט לעשות משהו אני תמיד מצליח" או "אני אף פעם לא מצליח להשיג את מה שאני באמת רוצה"?


רובינו איננו מחליטים באופן מודע למה להאמין. לעיתים האמונות שלנו מתבססות על פירוש מוטעה של העבר. לאחר שאנחנו מאמצים אמונה מסוימת אנו שוכחים שלא מדובר אלא בפירוש שלנו את המציאות.

לעיתים קרובות אנחנו מאמינים שנסיבות חיינו שולטות בנו, והסביבה עיצבה את האנשים שהפכנו להיות. זה רק חלק מהאמת. לא אירועי חיים שלנו הם המעצבים אותנו, אלא האמונות שלנו בנוגע למשמעותם של האירועים האלה. אמונות אלה יכולות לעצב ולצבוע כל היבט בחיינו. (קראו גם על איך המילים משפיעות על האמונות שלנו).


אז מה זה בכלל אמונות?

אמונות הן סכמות או "תסריטים" שעל פיהם אנו רואים את החיים שלנו. זו מצב בו אני חשה כי טענה או הנחה מסוימת שיש לי היא נכונה (אמת). אם אתם אומרים שאתם טובים במשהו, אתם בעצם אומרים "אני מרגיש/ה בביטחון שאני טוב/ה בזה." תחושה של בטחון מאפשרת לכם לייצר תוצאות טובות. לעיתים קרובות היעדר אמונה או היעדר בטחון שולל מאתנו את האפשרות להשתמש ביכולות שלנו. לכל אדם מערכת אמונות שתכתיב איך הוא רואה את עצמו, איך הוא רואה את החיים ואת המשמעות של הדברים המתרחשים.


מאיפה מגיעות האמונות שלנו?

לאורך החיים אנחנו בונים מערכת אמונות דרך זיכרונות שלנו, התנסות שלנו מול ההורים, הסביבה החברתית שלנו, חוויות חיים שלנו, ניסיון עבר ועד היכולות שלנו לדמיין משהו בצורה מספיק מציאותית.

תפקידן של אמונות אלה להקל עלינו בדברים בחיים. בדרך כלל אנחנו זקוקים להן כדי להבין את העולם ולדעת איך להתנהל בתוכו. מדובר בפשטות בזיהוי של דפוסים דומים. בהרבה מקרים הם עשויים להיות שימושיים מאוד, מקלים עלינו ומקצרים לנו תהליכים. למשל, מה מאפשר לכם לנהוג? אתם נכנסים לרכב חדש, ולמרות שאף פעם לא הייתם ברכב המסוים הזה בעבר אתם חשים בטחון בפעולות שצריך לעשות כדי שהרכב ייסע. התנסויות עבר עם רכבים סיפקו לכם תחושת בטחון מסוג זה. ללא תחושת בטחון זו, לא היינו יכולים לצאת מהבית, להשתמש בטלפון, או לעשות כל דבר ממה שאנחנו עושים במהלך היום.


לרוע המזל הכללות מסוג זה בתחומים מורכבים יותר בחיינו עלולות ליצור אמונות מגבילות. יתכן כי לא הצלחתם בעבר בתחומים מסוימים בחייכם, בהתבסס על כך פיתחתם אמונה כי אינכם טובים בזה. כאשר אתם מאמינים בזה, עלולה האמונה להגשים את עצמה. אולי הגעתם למספר החלטות שגויות במערכת יחסים או במקומות עבודה ופירשתם עובדה זו כסימן לכך שתמיד "תכשלו" בדברים מסוג זה. אולי בבית ספר לא למדתם באותה מהירות כמו שאר הילדים ובמקום לחשוב שאולי האסטרטגית למידה שלכם שונה פשוט החלטתם כי אתם לא חכמים באותה מידה. הכללות אלה מדריכות את מעשינו ולכן את כיוון חיינו ואת איכותם, את הבחירות שנעשה או לא בחיים.


מה אפשר לעשות?

אנתוני רובינס מציע לכוון את חיינו על ידי נטילת שליטה מודעת על אמונותינו.

אם אתם באמת מאמינים "אני חכם" כיצד אתם יודעים זאת? כי יש לכם נקודות התייחסות כלשהן שתומכות ברעיון, כמו חוויות עבר. לדוגמה- אולי אמרו לכם בעבר שאתם חכמים, אולי הצלחתם במשימה מסוימת שאחרים לא הצליחו בה, אולי קיבלתם ציונים גבוהים במהלך לימודים וכן הלאה. לכל אחת מהחוויות האלה אין משמעות בפני עצמה עד אשר אתם מארגנים אותם תחת הרעיון שאתם חכמים. נקודות התייחסות אלה הן אלו שהופכות את אמונתכם לוודאיות. אתם יכולים לפתח אמונות בקשר לכל דבר אם פשוט תמצאו מספיק נקודות התייחסות על מנת לחזקו. אנחנו צוברים נקודות התייחסות מחוויותינו האישיות, כמו גם באמצעות מידע שאנו מפיקים מאנשים אחרים או מספרים, סרטים, הרצאות וכן הלאה. לפעמים אנחנו מייצרים נקודות התייחסות בהסתמך רק על הדמיון שלנו.


כוחה של אמונה ניכר יפה באפקט תרופת פלסבו (דמה), אפקט זה מוכיח כי אם אתם מאמינים שהטיפול שאתם מקבלים הוא יעיל לכם, הוא אכן עשוי להועיל גם אם החומר עצמו חסר השפעה. באחד המחקרים סטודנטים לרפואה התבקשו להשתתף בבחינת שתי תרופות, אחת תוארה להם כמעוררת והשנייה כסם מרדים. ללא ידיעתם הוחלפו התרופות ביניהם. היה מפתיע לראות שכחצי מהסטודנטים פיתחו תגובות גופניות אשר תאמו את ציפיותיהם, שהיו הפוכות לתגובה הכימית אשר הייתה אמורה לייצר התרופה בגופם.


בפסיכולוגיה יש מושג שנקרא חוסר אונים נרכש. בקצרה, כאשר אנשים חווים די כישלון בתחום מסוים, הם רואים את מאמציהם כחסרי תועלת ומפתחים דכדוך מתמשך. פרופסור מרטין סליגמן חוקר האושר מדווח על שלושה דפוסי אמונה הגורמים לנו לחוש חוסר אונים. קביעות, כוללנות וייחוס אישי.


קביעות (גורם הזמן - קבוע לעומת זמני):

כשאנחנו נכשלים, כולנו מרגישים חסרי אונים, לפחות בטווח המיידי. זה כואב, אך הכאב חולף. אנשים מסוימים חווים כאב ממושך יותר, הם ממשיכים להיות חסרי אונים במשך שבועות או אף חודשים. אנשים בעלי נטייה להרים ידיים מאמינים שהגורמים לאירועים הרעים שמתרחשים בחייהם הם קבועים, האירועים הרעים ימשיכו להופיע בחייהם תמיד. הם חושבים על הדברים השליליים בחייהם במונחים של "תמיד" או "אף פעם". אנשים בעלי כושר התנגדות לחוסר אונים מאמינים שהאירועים בחייהם הם זמניים בלבד. הם חושבים במונחים של "לפעמים" ו"לאחרונה" ומייחסים אירועים לגורמים זמניים או בני חלוף.


דוגמה: "לא הצלחתי לעשות את כל הדברים שתכננתי לעצמי בשביל העסק. למה זה תמיד קורה לי, אני אף פעם לא עומדת ביעדים שאני מציבה לעצמי."


פתרון: עליכם ללמוד להיות מסוגלים להאמין שלא משנה מה קורה בחייכם "גם זה יעבור" וכי אם תתמידו תמצאו דרך. כמו גם לתת לעצמכם קרדיט על ההישגים שלכם עד כה.


דוגמה: "רגע! לאחרונה הייתה לי תקופה מאוד עמוסה. ברגע שקצת ירד הלחץ אצליח יותר. אולי אני צריכה להציב לעצמי יעדים בצורה ריאלית יותר? הרי עשיתי בתקופה הזאת הרבה דברים חשובים אחרים, הקדשתי זמן למשפחה, הצלחתי לסיים פרויקט אחר שהיה חשוב לי."


כוללנות (גורם המרחב- ספציפי לעומת כולל):

אנשים הנותנים הסבר ספציפי מסוגלים להמשיך בחייהם גם כאשר אספקט חשוב אחד נפגע (כמו עבודה או אהבה). הם עלולים להיות לפתע חסרי אונים בתחום שנפגע, אך הם ממשיכים להתקדם בכל תחום אחר בחייהם. אחרים מאפשרים לבעיה לחלחל לכל תחומי חייהם ולהפוך לבעיה כוללת. הם מרימים ידיים בכל התחומים כאשר הם נכשלים בתחום אחד מסוים.


דוגמה: "לא הצלחתי במשמה הזאת, אני כזה כישלון", "אני לא מצליח/ה למצוא עבודה, הדברים פשוט לא הולכים לי..."


פתרון: למצוא דבר מה שבו אתם יכולים לשלוט בחייכם, ולהתחיל לנקוט פעולה בכיוון הזה. כאשר תעשו זאת ייעלמו חלק מהאמונות המגבילות.


דוגמה: "אולי כדאי שאקדיש תשומת לב למשימה אחרת, בזה הולך לי דווקא לא רע", " אני לא מצליח/ה למצוא עבודה, אבל זה מאפשר לי לעשות דברים אחרים שחשובים לי ואני מזמן דוחה"


יחוס אישי (פנימי לעומת חיצוני):

אנשים מסוימים רואים בכישלון אתגר, אשר נועד לשנות את גישתם או דורש התאמות מסוימות. הם מצליחים לזהות גם נסיבות חיצוניות שיכלו לגרום לבעיה לקרות או להקצין. אחרים רואים בו בעיה הטמונה בהם, פגם אישיותי, הם מאשימים את עצמם בכך שהבעיה נוצרה.


דוגמה: "לא הצלחתי לעבור את הראיון עבודה, אני פשוט לא טובה מספיק", "אני תמיד מאחרת לכל מקום, אני פשוט בן אדם חסר אחריות".


פתרון: לראות את מירב הגורמים שתרמו לבעיה ולחפש פתרונות שיתנו מענה לכל אחד מהם.


דוגמה: אם לא עברתי את הריאיון והגורמים לזה היו שלא הייתי מוכנה מספיק, אולי הייתי בלחץ כי הגעתי ברגע האחרון, אולי המראיין היה קשוח מידי. פתרונות אפשריים יכולים להיות להגיע קצת יותר מוקדם בשביל להקטין את תחושת הלחץ, לקחת איש מקצוע שיכין אותי לראיונות עבודה, אולי לבדוק טוב יותר את המקומות שאני מגישה אליהם מועמדות.

אם איחרתי והגורמים לזה היו פקקים, אולי אני יכולה לצאת פעם הבאה טיפה מוקדם יותר או לנסוע בדרך אחרת.


סליגמן מציע להתמודדות עם אמונות מעכבות על ידי וויכוח איתן, תוך שימוש במודל הבא:

  • ראשית חושו את המצוקה שעולה בכם (קראו גם על איך להתמודד עם רגשות שליליים).

  • שימו לב לאמונות שעולות בכם באופן אוטומטי כאשר מתעוררת המצוקה.

  • שימו לב להשלכות הנובעות מאמונות האלה.

  • נהלו ויכוח פנימי עם האמונות השגורות והתנגדו להן.

  • כאשר אתם מתנגדים לאמונות שלכם בהצלחה אתם מתמלאים באקטיביות ושמחה.

ישנן ארבע דרכים להפוך את הוויכוח שלכם למשכנע:

  • ראיות: הדרך המשכנעת ביותר להתווכח עם אמונות שליליות היא להוכיח שעובדתית היא לא נכונה. בחלק גדול מהמקרים הראיות יהיו לצידכם, מכיוון שבמקרים רבים התגובות השליליות שלנו מוגזמות.

  • אלטרנטיבות: אין כמעט דבר מהדברים שקורים לכם, שיש לו גורם אחד בלבד, לרוב ההתרחשויות יש גורמים רבים. סרקו את כל הגורמים האפשריים שלהם יש חלק באירוע. התמקדו באלה שניתנים לשינוי (לא הקדשתי מספיק זמן להתכונן לראיון), ספציפיים (השאלות בראיון היו קשות במיוחד) ולא אישיים (המראיינת לא הייתה הוגנת בפידבק שלה).

  • משמעויות: גם אם האמונה נכונה, עליכם לשאול את עצמכם מהן המשמעויות. עליכם לשאול את עצמכם מהי הסבירות לתרחיש הגרוע ביותר. (האם זה שקיבלתם שלוש תשובות שליליות לראיון עבודה פירוש הדבר שאיש לא ירצה לקבל אתכם לעבודה לעולם?) בשלב זה חזרו לשיטה הראשונה ונסו שוב למצוא ראיות מעברכם (גם בעבר היו מקרים שלא עברתי ראיונות, אבל בסוף הצלחתי למצוא את המקום עבודה שהתאים לי בצורה הכי טובה).

  • תועלת: לעיתים ההשלכות של היצמדות לאמונה חשובות יותר מהאמת הגלומה בה. איזה תועלת תצמח לי מהיצמדות באמונה שפוגעת בי? אין אמונה נכונה אחת. מה שחשוב באמת מה מהן מחזק אתכם. שיטה אחרת היא לפרט את כל הדברים שביכולתכם לעשות כדי לשנות את המצב בעתיד. גם אם האמונה נכונה כרגע, האם המצב ניתן לשינוי? כיצד תוכלו לעשות אותו?

שימו לב להשלכות החיובית של האמונות החדשות שלכם, תחגגו אותן בתחושת הצלחה!


רוצים לשתף אותי בדרכים שעוזרות לכם להתמודד עם אמונות מעכבות? לספר לי במה הכתבה הזאת עזרה לכם? אולי יש נושאים נוספים חשובים שבא לכם לקרוא עליהם? מוזמנים לדבר איתי. lianne.goller@gmail.com

Comments


bottom of page