top of page

למה לי שינוי?

  • תמונת הסופר/ת: Lianne Goller
    Lianne Goller
  • 3 ביולי 2021
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 16 ביולי 2023

"אנשים משתכנעים לרוב מהסיבות שהם בעצמם גילו, ולא מאלו שעלו במוחם של אחרים..." - בלז פסקל


מה מונע מכם לעשות את השינוי שאתם רוצים? לפתוח עסק שאתם מתכננים כבר שנים? להתמיד יותר בספורט כמו שהבטחתם לעצמכם? להתחיל את הדיאטה ההיא שאתם דוחים כבר מלא זמן? לגשת לגבר או לאשת חלומותיכם? מדוע אתם נמנעים מהשלמת עבודת הגמר בלימודים? מה מונע מכם להתאים את חייכם לאופן שבו הם מצטיירים בדמיונכם?


לעיתים קרובות אני שומעת אנשים אומרים "כדי שאני אעשה שינוי, אני צריך להרגיש שאני סובל" ברור שיש בזה שמץ של אמת. אף אחד לא יושב לו על ספה בנוחות ואומר לעצנו "הממ... אולי אשנה משהו בחיים שלי" (כנראה שבמצב כזה במקסימום זאת תהיה התנוחה😉).


הדעה הרווחת היא שאנשים לא משתנים כי הם עוד לא חוו מספיק כאב כדי ליצור את התנועה לעבר השינוי.

הרבה גישות מאמינות כי רק הכאב מניע אותנו לפעולה. שאף על פי שאתם יודעים כי כל הפעולות האלה יביאו לכם תועלת, בשלב זה של החיים אתם מקשרים הרבה יותר סבל לעשיית הפעולה מאשר להחמצת ההזדמנות. לכן רק אם אתם סובלים מספיק תהיו מוכנים לנקוט בפעולה החדשה ולהפיק תוצאות חדשות.


במשך הרבה מאוד שנים חייתי עם האמונה שזה נכון, אבל אז הבנתי שיש פה בעיה.

תדמיינו רגע את השינוי שלכם על ציר:

אתם חווים סבל ← אתם עושים שינוי כדי להקטין את רמת הסבל ← הסבל שלכם קטן ← אתם כבר לא סובלים, אין לכם סיבה להמשיך את השינוי שהתחלתם ← אתם מפסיקים את השינוי.

ובצדק! למה לכם להמשיך אם אתם כבר לא סובלים? הרי הסיבות לתחילת השינוי היו הסבל והוא נפסק.

זה הופך להיות מעגל קסמים שחוזר על עצמו שוב ושוב.


ד"ר דני דרבי מסביר כי כאשר אנו מבקשים ליצור שינוי התנהגותי, חשוב להקדיש זמן כדי לבחון את המוטיבציה שלנו ליצירת שינוי. במקרים רבים אנשים מונעים ע"י רגשות שליליים כגון בושה, אשמה או פחד כמקור ליצירת שינוי בחייהם. למרות שרגשות אלו עשויים להיות בעלי השפעה חזקה על חיינו, מחקרים שבדקו את יעילותן של טכניקות ליצירת שינוי התנהגותי מצאו כי רגשות שליליים מהווים בסיס מוטיבציוני חלש מאחר שהם מכוונים אותנו להתמקד ללא הרף במה שאנחנו לא עושים או לגרום לנו לחוש אשמה שמה שאנו עושים אינו בסדר. על מנת ליצור שינוי התנהגותי יעיל אשר נשמר לאורך זמן, חשוב למצוא סיבות חיוביות, אשר גורמות לנו להתרוממות רוח כאשר אנו חושבים עליהן.


למשל, אדם אשר מתמודד עם אכילה כפייתית ומנסה ליצור שינוי מתוך פחד להידרדרות מצב בריאותי צפוי להצליח פחות מאשר אדם אשר המוטיבציה שלו תהיה להרגיש טוב עם עצמו ועם הגוף שלו, העלאת דימוי עצמי, תחושת מסוגלות, דבר אשר צפוי לעורר בו השראה, תחושה חיובית ורצון מתמשך להמשיך בשינוי לאורך זמן.


אנתוני רובינוס בספרו "להעיר את הענק שבפנים" מסביר כי כאשר אנחנו מנסים לעשות שינוי אנו מנסים ללא הרף לשנות את התנהגותנו, שהיא התוצאה, במקום להתמודד עם הסיבה מאחוריה. על אף שהיינו רוצים להאמין כי הפן האינטלקטואלי שלנו הוא המניע אותנו באמת, ברוב המקרים, רגשותינו - תחושות שאנו מקשרים למחשבותינו - הם המניעים אותנו באמת (קראו גם על השפעתן של המילים על המציאות שלנו). על כן אנחנו מצליחים לדבוק בדיאטה במשך זמן מה ובסוף נשברים. ייתכן שפתרנו את הבעיה באופן זמני - איך אם לא טיפלנו בסיבה לבעיה, היא תשוב ותעלה.


לעשות שינוי זה קשה. אלא אם כן... אנחנו יודעים למה אנחנו עושים את זה.

לכן, במידה ואנחנו רוצים להבין את הסיבות שלנו לבעיה אנו צריכים לשאול את עצמנו "למה לי שינוי? מה הסיבה לעשות זאת?" רוברט מאוור בספרו "צעד קטן לשינוי גדול" מדבר על חשיבות שאלת השאלות (קראו גם על שיטת הצעדים הקטנים) . לדבריו כל שינוי אשר אנחנו מעוניינים בו חייב להתחיל משאלות קטנות.


אני זוכרת כשאני התחלתי לעשות ספורט הסיבות שלי היו כי הבנתי שזה חשוב, בכל מאמר וספר אומרים שזה חשוב, כדי שבגיל 90 אני ארגיש טוב יותר, ידעתי שמתישהו אצטרך להתחיל והרגשתי שאני סובלת מעניין בריאותי. אז התחלתי לעשות ספורט בכוח, רק כמה פעמים בשבוע וממש לא נהנתי לעשות את זה.

בשלב כלשהו התחלתי לחפש לעצמי את הלמה כן שלי. במקום לחשוב מה אני מנסה למנוע או להרוויח בעתיד הרחוק, התחלתי לחפש מה אני רוצה להוסיף או להרוויח בחיים שלי כבר היום.


אז מצאתי הרבה למה שלי, הנה כמה דוגמאות:

  • אני מרגישה ממש גאה בעצמי אחרי שעשיתי ספורט, גם אם שאר היום שלי היה פחות מוצלח, בזה אני תמיד מצליחה.

  • זה גורם לי להרגיש טוב יותר.

  • אנחנו מאמינים באורח חיים בריא במשפחה.

  • אחרי ספורט התיאבון שלי משתפר.

  • זה זמן שנוח לי לפעמים להקשיב להרצאה תוך כדי או לחשוב על רעיונות.

  • חשוב לי להוות דוגמא לחיים שאני מבטיחה לאנשים.

  • ועוד סיבות נוספות.

מאז שמצאתי את כל ה"למה שלי" ספורט הפך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלי והתחלתי ממש ליהנות מזה. בימים שקשה לי להניע את עצמי מסיבה אחת, סיבה אחרת יכולה לתת לי את הכוחות והמוטיבציה. זו הסיבה שמומלץ שיהיו לכם כמה סיבות חיוביות ותומכות בשינוי שאתם רוצים.


רובינוס מסביר כי החשיבה שלנו היא תהליך של שאילת שאלות ומענה עליהן. שאלות שנשאל את עצמנו יכוונו את יכולת המיקוד שלנו, ולכן, גם האופן שבו אנחנו נחשוב ונרגיש. שאלות הן האמצעי העיקרי שבאמצעותו אנו לומדים כמעט כל דבר. לדבריו ההבדל העיקרי בין אנשים אשר נראים כמצליחים ולבין אלה שלא הוא כי אנשים מצליחים שואלים שאלות טובות יותר, וכתוצאה מכך, מקבלים תשובות טובות יותר. למוח האנושי יש יכולות להפיק תשובות מהר יותר מהמחשב ה"חכם" בעולם. הוא יכול להעניק לכם באופן מידי כלים מוצלחים יותר על מנת למצוא פתרונות לאתגרים וליצור תחושות רגשיות רבות עוצמה, מאשר כל אמצעי אחר במאגר הטכנולוגי העצום הקיים.


אנשים מסוימים חווים לעיתים קרובות מצב רוח ירוד. מדוע? הם מתמקדים בדברים הגורמים להם לחוש כך. הדרך הטובה ביותר לשנות מיקוד היא לשאול שאלה. סביר להניח כי אדם אשר חווה את עצמו כמישהו שנכשל ללא הרף מפני ששואל את עצמו שאלות מגבילות על בסיס קבוע: "למה אני אף פעם לא מצליח? למה לנסות בכלל כשאני יודע שזה יקרה שוב? למה אני כזה כישלון?" אם תשאלו שאלה איומה תקבלו תשובה איומה. זכרו המחשב המנטלי שלכם מוכן לשרת אתכם, והוא יספק תשובה לכל שאלה שתשאלו אותו. לכן אם אלה השאלות שלכם המוח שלכם יחפש במאגר הזיכרונות את כל ההוכחות הקיימות (גם את המינוריות ביותר) כדי לספק לכם את התשובה לשאלה ששאלתם. הוא עשוי אפילו לשלוף תשובות כגון: "כי אתה מטומטם" או "כי בכלל לא מגיע לך להצליח". לעומת זאת אם תשאלו את עצמכם שאלות כגון "כיצד אוכל להשתמש בזה? איזה הזדמנויות יש במצב הנוכחי? איך אוכל להשיג את מה שאני רוצה?" גם במקרה זה המוח יספק לנו את הסחורה, את המשאב בעיקרי, תשובות ופתרונות לשאלות ששאלנו.


לא רק השאלות שאתם שואלים, כי אם גם השאלות שאינכם שואלים, הן הקובעות את גורלכם. תחשבו איזה כוח אתם יכולים לשחרר באמצעות ניסוח שאלה כל כך פשוטה, אך רבת עוצמה כמו: "למה לי השינוי הזה?"


זה מזכיר לי בדיחה ישנה:

"איש אחד נפל לידיהם של שבט אינדיאני והוכן להוצאה להורג.

הוא מתחיל לבכות ושואל את עצמו: זהו זה? ככה זה הולך להיגמר? זה הסוף שלי?

הקול בראש שלו עונה לו: לא מה פתאום, זה עדין לא הסוף.

אז הוא שואל את הקול: אז מה אני צריך לעשות עכשיו?

הקול עונה לו: רואה את הבחור עם הנוצות הכי גבוהות, זה ראש השבט, תקרא לו.

האיש קורא לו ושואל את הקול: אז מה עכשיו?

הקול עונה: עכשיו תירק לו בפנים.

האיש עושה את זה ושואל את הקול: מה עכשיו?

הקול עונה לו: עכשיו זהו, זה הסוף שלך."😁🤨


אז שימו לב איך אתם שואלים את השאלות שלכם, כי הקול בראש יענה לכם בדיוק על השאלה שתשאלו אותו.


תרגיל לשבוע הקרוב (ועדיף גם יותר משבוע) 😃

תגדירו לכם חמש דקות ביום שבהם אתם מתמקדים בשאלה: "למה לי השינוי הזה?"

אני ממליצה לכתוב לכם את התשובות על דף שוב ושוב, עד שתמצאו מספיק תשובות שיחוו בעיניכם כחשובות מספיק ויתמכו בשינוי שלכם.

ברגע שתגלו את התשובות שלכם בעצמכם מבטיחה השינוי יחווה בעינכם כהרבה יותר קל.

השינוי שלכם חייב להגיע מהמקומות המחזקים שלכם אחרת הוא כנראה לא יחזיק מעמד לאורך זמן.


רוצים לשתף אותי בלמה שלכם? בשינוי שאתם רוצים לעשות?

לשתף אותי במה הכתבה הזאת עזרה לכם?

אולי יש נושאים נוספים חשובים שבא לכם לקרוא עליהם?

מוזמנים לדבר איתי.

Comments


bottom of page